Soya Alerjisi bağışıklık sisteminin soya içerisindeki proteinleri zararlı olarak algılayıp reaksiyon gösterdiği bir alerji türüdür. Bu makalemizi sizlere soya alerjisi hakkında bilgi vermek için yazdık.
Soya Alerjisi Nedir?
Soya baklagiller ailesindendir. Protein açısından zengin olan bir besin maddesidir. Soyanın proteinleri alerji yapar. Soya özellikle hazır yiyeceklerde doku oluşturmada kullanılır. Soya yağ, un ve konsantre halde kullanılabilir. Bazen et yerine sebze proteini olarak da kullanılabilir. Hayvan yemi ve gıdaları için iyi bir kaynaktır.
Soya fasulyesi, tüm alerjik reaksiyonların% 90’ından sorumlu olan “büyük sekiz” gıdalar içinde gruplandırılmasıdır ve gizli alerjen taşıyıcısı sunan işlenmiş gıdalarda geniş kullanım nedeniyle önemli bir alerjen kaynağıdır.
Soya Alerjisi
Soya alerjisi %1 den daha az görülen bir besin alerjisidir. Soya alerjisi çok sık görülmemekle birlikte besin alerjlerinin %90’nını oluşturan 8 gıda alerjeninden birisidir. Bu bakımdan önemlidir.
Soya alerjisi olanlarda tüm soya ürünlerinden tamamen kaçınılmasını tavsiye etmek, soya alerjisi olan hastalar için yaşam kalitesini bozar.
Soya sosu ve miso gibi fermente soya ürünleri, tofu ve soya sütüne kıyasla çok daha az alerjiktir.
Soya Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
Soya fasültesi alerjeni alımından sonra dudak etrafında kızarıklık, kurdeşen, egzama gibi cilt alerjileri yanında kakada mukuslanma, kakada kan, kabızlık, kusma, gaz ağrısı, büyüme ve gelişmede durma gibi belirtilerle kendini gösterebilir.
Soya Alerjisi Tedavisi Nedir?
Soya alerjisi olanlarda en önemli tedavi soya fasulyesi içeren ve soya fasulyesi ürünleri içeren besinlere karşı diyet yapmak çok önemlidir. Diyet tedavisinde soya alerjisinde hangi bileşene karşı alerji olduğunun önemi çok fazladır. Soya bileşenlerinden önemli bazı bileenlere alerji gelişmesi durumunda daha dikkatli olunması gerekir. Soya yağı ve lesitini hafif alerjilerde tüketilebilmekle birlikte bazen ciddi soya alerjilerinde sakıncalı durumlar ortaya çıkabilir. Bu nedenlerle soya alerjisi saptanması halinde moleküler alerji testi yapılması ve ciddiyeti hakkında bilgi elde edilmesi çok önemlidir.
Özetleyecek Olursak
-Soya fasulyesi baklagiller ailesindendir ve önemli bir protein kaynağıdır
-Soya alerjisi soya fasülyesi proteinlerine karşı aşırı reaksiyon gelişmesine denilir
-Soya alerjisi olanlarda hangi moleküle karşı alerji olduğu ve ciddiyeti hakkında bilgi edinilmesi çok önemlidir.
-Soya alerjisinde diyet tedavinin önemli bir parçasıdır. Bazı soya molekülleri alerjisinde soya yağı ve lesitini tüketilebilirsin bazı moleküllere karşı ciddi alerjisi olanlarda tüketilmemesi daha sağlıklı olacaktır.